Wednesday, April 20, 2016

**Why take a while before eating cucumber rub off ? II শশা খাওয়ার আগে কেন একটু কেটে ঘষে নিতে হয় ?

Cucumber bitter taste. If you eat a cucumber from the outset not to rub off a little bitter. Because you know what?


Sasaya is an organic compound, kiukarabitasina name. A cucumber is bitter to the taste of the kiukarabitasina.But after rubbing off a little taste of cucumber is exactly why? Cut cucumber can be seen rubbing, getting increasingly an object such as a white foam. This kiukarabitasina. As a result, the friction continues to have come out of a cucumber. As a result, the white foam berocche, as should be grinding. When closed, it means being out of foam, no cucumber and bitter.


শশার স্বাদ তেতো। শশার গোড়া থেকে একটু কেটে ঘষে না-নিলে খেতে তেতো লাগে। এর কারণ কী জানেন?

শশায় থাকে একটি জৈব যৌগ, নাম কিউকারবিটাসিন। এই কিউকারবিটাসিন-এর জন্যই শশার স্বাদ তেতো হয়।

কিন্তু শশা একটু কেটে ঘষে নিলে স্বাদ ঠিক হয়ে যায় কেন? শশা কেটে ঘষলে দেখা যায়, সাদা ফেনার মতো একটি বস্তু ক্রমশ জমছে। এটিই কিউকারবিটাসিন। ঘর্ষণের ফলে যা শশার ভেতর থেকে বেরিয়ে আসতে থাকে ক্রমাগত। ফলে যতক্ষণ এই সাদা ফেনাটি বেরোচ্ছে, ততক্ষণ ঘষতে থাকা উচিত। ফেনা বের হওয়া বন্ধ হয়ে গেলে বুঝবেন, শশা আর তেতো নেই।

No comments:

Post a Comment